Troszkę mnie nie było na blogu a wszystko to spowodowane
natłokiem pracy… chciałam dziś się z wami podzielić przepisem na orientalne
danie a dokładniej z kuchni indyjskiej.
Składniki (2 osoby):
- 1 cebula,
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 50 g nerkowców
- ¾ łyżeczki garam masala
- ½ łyżeczki rozgniecionego czosnku
- ½ łyżeczki chili
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ¼ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki świeżej kolendry (można zastąpić również pietruszką)
- 1 łyżka rodzynek
- 200 g piersi kurczaka pokrojonego w kostkę
- 100 g pieczarek pokrojonych w plastry
- ¾ szklanki wody
Wykonanie:
1.
Cebule kroimy na ćwiartki, wkładamy je do
blendera i ucieramy.
2.
Dodajemy przecier pomidorowy, nerkowce, garam
masala, czosnek, chili, sok z cytryny, kurkumę, sól i jogurt i ucieramy.
3.
Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pastę i
smażymy ze 2 min.
4.
Dodajemy do masy kurczaka, rodzynki, połowę
kolendry i podsmażamy.
5.
Dodajemy pieczarki, wodę i gotujemy około 10
minut.
6.
Sprawdzamy czy kurczak doszedł i dodajemy
pozostałą kolendrę.
7.
Podajemy z ryżem
Smacznego :)
pyszna kuchnia indyjska,pysznosciiiiiii
OdpowiedzUsuńzapraszam na mojego nowo powstalego bloga
www.bogotowackazdymoze.blogspot.co.uk
na pewno skorzystam z zaproszenia
Usuń