14 lutego 2014

Kurczak w sosie z nerkowców



Troszkę mnie nie było na blogu a wszystko to spowodowane natłokiem pracy… chciałam dziś się z wami podzielić przepisem na orientalne danie a dokładniej z kuchni indyjskiej. 




Składniki (2 osoby):
- 1 cebula,
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 50 g nerkowców
- ¾ łyżeczki garam masala
- ½ łyżeczki rozgniecionego czosnku
- ½ łyżeczki chili
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ¼ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki świeżej kolendry (można zastąpić również pietruszką)
- 1 łyżka rodzynek
- 200 g piersi kurczaka pokrojonego w kostkę
- 100 g pieczarek pokrojonych w plastry
- ¾  szklanki wody

Wykonanie:
1.       Cebule kroimy na ćwiartki, wkładamy je do blendera i ucieramy.
2.       Dodajemy przecier pomidorowy, nerkowce, garam masala, czosnek, chili, sok z cytryny, kurkumę, sól i jogurt i ucieramy.
3.       Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pastę i smażymy ze 2 min.
4.       Dodajemy do masy kurczaka, rodzynki, połowę kolendry i podsmażamy.
5.       Dodajemy pieczarki, wodę i gotujemy około 10 minut.
6.       Sprawdzamy czy kurczak doszedł i dodajemy pozostałą kolendrę.
7.       Podajemy z ryżem



Smacznego :)

2 komentarze:

  1. pyszna kuchnia indyjska,pysznosciiiiiii

    zapraszam na mojego nowo powstalego bloga
    www.bogotowackazdymoze.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń