18 lutego 2014

Aromatyczne curry z kurczaka

Troszkę nazbierało mi się zaległości z wpisami ... ale staram się je uzupełnić. Dziś kolejny przepis z kuchni indyjskiej.  Bardzo zasmakowała mi ta kuchnia nie tylko ze względu na aromatyczne przyprawy ale również,  że wykorzystuje się w nich sporo warzyw no i bardzo szybko się je robi :) Sami musicie spróbować



Składniki (2 osoby):
- 250 g piersi kurczaka
- 1 łyżka oleju
- ¼ łyżeczki kminku
- ¼ łyżeczki kopru włoskiego
- 1 cebula pokrojona na cienkie plastry
- 1 ząbek czosnku
- 2 ½ centymetrowy kawałek świeżego korzenia imbiru
- 1 łyżka pasty curry
- 150 g brokułów podzielonych na różyczki
- 100 ml wody
- 5 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka garam masala
-  ½ pęczka świeżej natki pietruszki

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy nasiona kminku oraz kopru włoskiego do momentu aż zaczną strzelać. Wrzucamy cebulę, drobno posiekany czosnek i imbir i podrumienimy około 5-7 minut. Dodajemy pastę curry (ja dodałam czerwoną) i trzymamy na ogniu około 2-3 minuty. Dorzucamy brokuły i smażymy podlewając wodą około 5 minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i smażymy aż mięso zmięknie. Dodajemy ćwiartki pomidorów i garam masala i na koniec pokrojoną natkę pietruszki. Podajemy z ryżem lub chlebem naan.


Smacznego :)

1 komentarz: