8 czerwca 2014

Placuszki z truskawkami

              Rano często jemy kanapki chodź te często się nudzą więc dobrą alternatywą są placuszki z owocami zwłaszcza w sezonie - smakują wyśmienicie, są bardzo delikatne.


Składniki (3 osoby):
- truskawki
- 2 jajka
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 1 szklanka mąki
- 70 g masła
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżka startej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Wykonanie:

1. Jajka ucieramy z cukrem i jogurtem na białą masę (najlepiej w mikserze). Następnie dodajemy startą skórkę cytrynową, esencję waniliową i cukier wanilinowy. Masło rozpuszczamy na patelni, a gdy ostygnie dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy.

2. Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. 

3. Ostrożnie łączymy suche składniki z mokrymi, czyli przesianą mąkę z proszkiem i solą oraz masę jajeczną. Przykrywamy na 10 minut. Przed smażeniem dodajemy do ciasta owoce - truskawki.

4. Rogrzewamy patelnie z olejem i smażymy placuszki na małym ogniu.  Placuszki podajemy z cukrem pudrem.

Milion smaków truskawek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz