Składniki (3 osoby):
- truskawki
- 2 jajka
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 1 szklanka mąki
- 70 g masła
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżka startej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie:
1. Jajka ucieramy z cukrem i jogurtem
na białą masę (najlepiej w mikserze). Następnie dodajemy startą skórkę
cytrynową, esencję waniliową i cukier wanilinowy. Masło rozpuszczamy na patelni, a gdy
ostygnie dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy.
2. Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
3. Ostrożnie łączymy suche składniki z
mokrymi, czyli przesianą mąkę z proszkiem i solą oraz masę jajeczną.
Przykrywamy na 10 minut. Przed smażeniem dodajemy
do ciasta owoce - truskawki.
4. Rogrzewamy patelnie z olejem
i smażymy placuszki na małym ogniu.
Placuszki podajemy z cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz