Składniki na brownie:
- 180 g masła
- 180 g gorzkiej czekolady, posiekanej
- 4 jajka, w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 120 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 200 g truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych
1. W garnuszku roztopić masło z czekoladą. Lekko przestudzić.
2. W misce delikatnie wymieszać jajka, cukier i ekstrakt z
wanilii.
3. Dodać przesianą mąkę i kakao, następnie lekko przestudzoną
czekoladę, wymieszać szpatułką.
4. Ciasto przelać do formy o wymiarach 23 x 27 cm wysmarowanej masłem i
wyłożonej papierem do pieczenia. lub folią aluminiową.
5. Na wierzch poukładać truskawki.
6. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Ciasto powinno podpiec się i uformować lekko popękaną skórkę.
7. Pod koniec pieczenia się ciasta przygotować bezę.
Składniki na bezę:
- 4 białka
- 250 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
2. Na sam koniec dodać przesianą skrobię i zmiksować.
3. Bezę delikatnie wyłożyć na podpieczone brownies.
4. Włożyć do piekarnika, obniżyć temperaturę do 160ºC i piec dodatkowe 30 minut lub dłużej. Beza powinna się przyrumienić, lekko popękać i być chrupka.
5. Wystudzić w stygnącym piekarniku. Brownies osiąga właściwą konsystencję po całkowitym wystygnięciu, po kilku godzinach.
- Nie przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO :)
Przepiękne ! Ale narobiłam sobie ochoty na takie ciacho :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńBardzo szybko się robi :)
Mmm, wygląda bajecznie :) Pyszne musiało być:)
OdpowiedzUsuń