10 lutego 2015

Sakiewki z mięsem -Chinkali

 Składniki:
- 500 g mąki,
- 1 jajko,
- 125 ml mleka,
-  2 łyżki oleju,

Farsz:
- 40 g mielonej wieprzowiny,
- 30 g mielonej wołowiny a najlepiej baraniny,
- 3 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 125 ml bulionu,
- 1 pęczek kolendry lub pietruszki,
- sól, pieprz, papryka ostra i słodka

Wykonanie:
1. W misce umieścić przesianą mąkę,  jajko, mleko, olej i wyrób na gładkie i elastyczne ciasto. Owinąć w folie i wstawić na godzinę do lodówki.
2. Chłodzenie i wyrabianie powtarzać trzykrotnie i następnie wstawić do lodówki na noc.
3. Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce i połączyć z pozostałymi składnikami na farsz - wyrobić.
4. Ciasto rozwałkować cienko i wykrajać 15 cm kółka (talerzyk deserowy).
5. Farsz nakładać na środek i brzegi zakładać jak sakiewki.
6. Gotowe wrzucić do słonej gotującej się wody.
7. Po wypłynięciu są gotowe. :)

Chinkali jeść najlepiej ciepłe poprzez nadgryzienie podstawy, wypicie bulionu ze środka i dopiero wtedy zjadamy cały oczywiście trzymając za końcówkę sakiewki.

SMACZNEGO :)

2 komentarze:

  1. Jakie śliczne i równiutkie! Choć lubię chinkali jeszcze w domu się za nie nie brałam, bo boję się tego zlepiania sakiewek...

    OdpowiedzUsuń
  2. Musisz na pewno spróbować to naprawdę jest bardzo proste :) ja robiłam je pierwszy raz.

    OdpowiedzUsuń