6 stycznia 2015

Burger z serem z niebieską pleśnią

   A może coś co kojarzy nam się nie do końca ze zdrową żywnością .... w wersji mniej kalorycznej


Składniki: (3 osoby):
- 3 bułki hamburgerowe,
- 400 g mielonego mięsa wołowego,
- 80 g sałaty lodowej
- pół cebuli czerwonej,
- 6 plasterków sera z niebieską pleśnią np. gorgonzola,
- 1 pomidor,
- 6 plasterków szynki np. Szwarcwaldzkiej,
- ketchup,
- majonez,
- 1 łyżeczka sosu sojowego,
- 1 łyżeczka sosu Worcester,
- 1 łyżeczka musztardy,
-  pieprz świeżo zmielony,
- papryka słodka do smaku.

Wykonanie:
1. Rozgrzewamy piekarnik by podgrzać bułki na chrupiąco.
2. Sałatę kroimy w cienkie paski. Pomidory i cebulę w plasterki.
3. Mięso wołowe łączymy z sosem sojowym, sosem worcester, musztardą, pieprzem - wyrabiamy i łączymy formujemy 3 steki.
4. Na patelni kładziemy szynkę i zarumieniamy by była chrupka.
5. Na rozgrzanym oleju smażymy steki od 3 do 5 minut z każdej strony.
6. Usmażone steki odkładamy na talerz, kładziemy ser i przykrywamy folią aluminiową by odpoczęły a ser rozpłynął się.
7. Spód bułki smarujemy majonezem i ketchupem, kładziemy sałatę, stek, szynkę, cebulę, pomidor i górna część bułki. Podajemy z frytkami.

SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz