21 czerwca 2014

Spaghetti z mięsnymi klopsami


Składniki (2 os):
- 1 sucha bułka,
- 75 ml mleka,
- 1 puszka z pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100 ml bulionu warzywnego,
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 pęczek świeżej bazylii
- sól i pieprz świeżo mielony
- 1 średnia cebula
- 300 g mielonego mięsa wieprzowo - wołowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 0,5 łyżeczki papryczki chili
- makaron spaghetti "pełne ziarno"
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka oleju

Wykonanie:
 1. Bułke zetrzeć na tarce i wymoczyć w mleku.
2. Na patelnie dodać pomidory z puszki, bulion, koncentrat pomidorowy i cukier i dusić około 10 min. Następnie doprawić solą, pieprzem i po około 5 minutach dodać posiekaną świeżą bazylię.
3. Cebulę drobno posiekać, i dodać do bułki, dodać mięso mielone przyprawić papryką słodką, chili, solą i pieprzem i uformować 12 kulek wielkości orzecha włoskiego.
4. Klopsiki zrumienić na maśle i oleju.
5. Przełożyć klopsiki do naczynia żaroodpornego i zalać przygotowanym sosem. Przykryć i wstawić do piekarnika na około 25 minut w 180 C.
6. Podawać z makaronem spaghetti.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz