17 czerwca 2014

Brownie z truskawkami i bezą

 Mój piekarnik stwarza mi pewne ograniczenia jeśli chodzi o pewien typ ciast min. beza, dlatego też postanowiłam spróbować stawić mu czoła i wykonać przepis z bloga mojewypieki.com wyszło wspaniale. Dziękuje Pani Doroto za kolejny fantastyczny przepis.

Składniki na brownie:
  • 180 g masła
  • 180 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 4 jajka, w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 120 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 200 g truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych
1. W garnuszku roztopić masło z czekoladą. Lekko przestudzić.
2. W misce delikatnie wymieszać jajka, cukier i ekstrakt z wanilii. 
3. Dodać przesianą mąkę i kakao, następnie lekko przestudzoną czekoladę, wymieszać szpatułką. 
4. Ciasto przelać do formy o wymiarach 23 x 27 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. lub folią aluminiową. 
5. Na wierzch poukładać truskawki.
6. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Ciasto powinno podpiec się i uformować lekko popękaną skórkę.
7. Pod koniec pieczenia się ciasta przygotować bezę.
 
Składniki na bezę:
  • 4 białka
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1. Białka jajek umieścić w misie miksera i zmiksować do otrzymania sztywnej masy, pod koniec miksowania dodając cukier, łyżka po łyżce, długo miksując po każdym dodaniu.
2. Na sam koniec dodać przesianą skrobię i zmiksować.
3. Bezę delikatnie wyłożyć na podpieczone brownies.
4. Włożyć do piekarnika, obniżyć temperaturę do 160ºC i piec dodatkowe 30 minut lub dłużej. Beza powinna się przyrumienić, lekko popękać i być chrupka.
5. Wystudzić w stygnącym piekarniku. Brownies osiąga właściwą konsystencję po całkowitym wystygnięciu, po kilku godzinach.
  • Nie przechowywać w lodówce.
     

 SMACZNEGO :)


3 komentarze:

  1. Przepiękne ! Ale narobiłam sobie ochoty na takie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda bajecznie :) Pyszne musiało być:)

    OdpowiedzUsuń