Składniki (4 porcje):
• 1 pęczek zielonych szparagów
• 1 pojedyncza pierś kurczaka
• 8 cienkich plasterków wędzonego boczku
• rozmarynu
• oliwa z oliwek
• sól i pieprz świeżo mielony
• 1/2 czubata łyżeczka musztardy rosyjskiej
• 1 łyżka miodu wielokwiatowego z pyłkiem
• 6 łyżek śmietanki kremowej 30%
• młode ziemniaki
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni. W garnku wstawić młode ziemniaki i przygotować sos - wymieszać musztardę z miodem. Odłożyć 1 łyżkę mieszanki do posmarowania roladek a resztę wymieszać ze śmietanką kremową, doprawić solą i pieprzem.
- Szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe końce i obrać
- Pierś kurczaka przekroić podzielić na 4 części - rozbić. Kurczaka i szparagi doprawić solą, pieprzem i wysmarować 1 łyżką oliwy z oliwek
- Zawinąć po 4 szparagi w kawałek piersi kurczaka a następnie w 2 plasterki boczku, pod boczek wcisnąć rozmaryn i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posmarować odłożoną mieszanką musztardy i miodu wymieszanych z 1 łyżeczką oliwy. Główki przykryć paskiem folii aluminiowej aby się za bardzo nie zrumieniły. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
- Na 5 minut przed końcem pieczenia wlać sos musztardowy pomiędzy roladki . Piec aż boczek lekko się zrumieni.I gotowe
Smacznego
Wyglądają pysznie, ja mam smaka na tartę ze szparagami i cebulą (,kuchnia lidla,), chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuń