12 maja 2014

Marchewkowo

Niestety moja kuchnia ma bardzo duże ograniczenia przestrzenne i sprzętowe ale mimo to nie tracę chęci na wykonanie jakiegoś słodkiego deseru. Niedługo szykuje się rewolucja w moim życiu - przeprowadzka. Oby wszystko się powiodło... A teraz zostawiam was z bardzo dobrym ciastem marchewkowym który został zapożyczony z blogu Moje Wypieki

Składniki:
  • 1 1/3  szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 2/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 4 jajka, roztrzepane
  • 2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 szklanka  posiekanych, odsączonych brzoskwiń
  • 2 szklanki startej na średnich oczkach marchewki
Wykonanie:

1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2. W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy.
3. W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem.
4. Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i brzoskwinie, wymieszać łyżką.
5. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać.
6. Piec w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. 

Krem :
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g czekolady białej
1. Wszystkie składniki połączyć
2. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Połową kremu przełożyć ciasto, resztę rozsmarować na górze. Ozdobić orzechami włoskimi, delikatnie oprószyć cynamonem.
Smacznego :-).

1 komentarz: