Składniki:
- 1 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki drobnego cukru
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 2/3 szklanki oleju rzepakowego
- 4 jajka, roztrzepane
- 2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1 szklanka posiekanych, odsączonych brzoskwiń
- 2 szklanki startej na średnich oczkach marchewki
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2. W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy.
3. W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem.
4. Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i brzoskwinie, wymieszać łyżką.
5. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać.
6. Piec w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego
patyczka.
Krem :
- 250 g serka mascarpone
- 100 g czekolady białej
1. Wszystkie składniki połączyć
2. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Połową kremu przełożyć ciasto,
resztę rozsmarować na górze. Ozdobić orzechami włoskimi, delikatnie
oprószyć cynamonem.
Smacznego :-).
Robiłam je. Było bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuń