25 maja 2014

Młoda kapustka





Składniki, 4 porcje:

  • 1 duża główka młodej zielonej kapusty
  • około 1 szklanki wody
  • 1 - 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 250 g kiełbaski śląskiej bądź boczki 
  • pęczek kopru
  • sól i pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • młode ziemniaki  
Wykonanie:
  • Kapustę pokroić i posiekać na półcentymetrowe paski. Włożyć do garnka, doprawić solą i pieprzem, liść laurowy, ziele angielskie, dodać wodę, miód i zagotować. Gotować pod przykryciem przez około 10 minut, w międzyczasie 2 - 3 razy przemieszać. Pod koniec dodać sok z cytryny.
  • W międzyczasie na patelni podsmażyć pokrojony w kosteczkę kiełbaskę. Przelać do garnka z kapustą, wymieszać i zagotować.
  • Na koniec dodać posiekany koperek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz