15 marca 2014

Lasagne

 Składniki:
- 0,5 kg mięsa wieprzowo-wołowego,
- 1 duża cebula,
- 1,5 marchewki,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 puszka pomidorów krojonych,
- koncentrat pomidorowy,
- oregano,
- pęczek świeżej bazylii,
- makaron Lasagne,
- 200 ml śmietanki 36,
- 70 ml śmietany 18
- 2 duże jajka,
- około 250 g żółtego sera
- 1/2 szklanki mleka
- sól i pieprz.

Wykonanie:
Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy mięso i smażymy. Mięso po usmażeniu odcedzamy na sitku i wrzucamy do garnka. Na patelni po mięsie wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek
 i dusimy następnie dodajemy startą na tarce marchewkę i również dusimy. Przekładamy warzywa z patelni do garnka z mięsem i dodajemy puszkę z pomidorami, koncentrat pomidorowy i zioła a na koniec sól i pieprz do smaku.
W osobnej miseczce wrzucamy jajka, śmietankę, śmietanę i mleko. Delikatnie łączymy składniki. Na tarce ścieramy żółty ser.
Do nasmarowanej oliwą blaszki układamy makaron lasagne (można również makaron sparzyć w gorącej wodzie) na to warstwę sosu pomidorowego z mięsem (połowa) i na to sos śmietanowo-jajeczny i posypujemy połową sera. Na to znów kładziemy makaron, sos pomidorowy i sos śmietanowy a na wierzch ser. Oprószamy wierzch oregano i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200 na 45 min.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz