8 lipca 2014

Łosoś miodowo-imbirowy i puree z fasoli

       Jak ja kocham ryby ale oczywiście te bez ości... Myślę, że dla mnie najważniejszą rybą jest łosoś. Dlaczego? Ponieważ jest bardzo smaczny, można go przygotować na różne sposoby i nie potrzebuje zbyt długich przygotowań. Oczywiście na talerzu wygląda wspaniale. Dziś proponuje zapoznać się właśnie z przepisem na łososia z bardzo ciekawym puree bo z fasoli.


Składniki (1 osoba):

- około 150 g filet z łososia,
- 1 łyżka miodu,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka startego imbiru,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki soku pomarańczowego,
- pół puszki fasolki białej,
- 1/2 ząbka czosnku,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 2 łyżeczki z oliwy z oliwek,
- 1 garść posiekanej kolendry,
- sól morska, pieprz cayenne do smaku

Wykonanie:
Połącz w rondlu miód, sok z pomarańczy, sos sojowy, starty imbir i wyciśnięty czosnek. Gotuj jedną minutkę, ostudź. Łososia zamarynuj na około 15 minut w 1/3 ilości marynaty, następnie piecz go na foli około 20 min. w temperaturze 180 C. Ciecierzyce odsączyć, zmiksować z czosnkiem, sokiem cytryny, oliwę z oliwek, solą morską, pieprz cayenne i posiekana kolendrą.

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Nie mogę się doczekać, kiedy wreszcie spróbuję tego dania :-)

    OdpowiedzUsuń