8 lipca 2014

Tymiankowy łosoś


Kolejny przepis na łososia...


Składniki:
- około 150 g łososia,
- 1/2 marchewki,
- kilka różyczek brokuła,
- 1 łyżeczka siemienia lnianego,
- 2 łyżeczki tymianku,
- 1/2 łyżeczki sosu sojowego,
- sól morska, świeżo mielony pieprz,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1/2 ząbka czosnku,
- 3 łyżki czarnego pełnoziarnistego ryżu,

Wykonanie
          Filet łososia umyć i osuszyć. Natrzeć go sosem sojowym i przyprawić 1 łyżeczką tymianku, solą, pieprzem. Odstawić na około godzinkę. Ryż czarny ugotować z łyżeczką tymianku w lekko osolonej wodzie. Następnie dodać do niego siemię lniane. Warzywa umyć, obrać, marchewkę pokroić w talarki i wraz z łososiem ugotować na parze. Gotowe warzywa położyć na ryżu na warzywa łososia i polać sosem czosnkowym. 
           Sos czosnkowy przygotować z jogurtu, poszatkowanego czosnku i soli z pieprzem.

SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz