6 sierpnia 2014

Tort na Dzień Matki



Ciasto:
- 4  jajka
- 150 ml mleka
- 120 ml oleju rzepakowego
- 1  szklanki brązowego cukru
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 160 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr. Oetker

Frużelina wiśniowa:
- 200 ml kompotu z wiśni
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 500 g wiśni z kompotu

Krem:
- 250 g śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 czubate łyżeczki cukru pudru
- 1/2 tubki barwnika żółty Dr. Oetker
- 1 fix Dr. Oetker

Krem czekoladowy:
- 120 g czekolady
- 40 g masła

Bezy:
- 1 białko
- szczypta soli
- 40 g cukru pudru
- 1/2 tubki barwnika Dr. Oetker

Wykonanie:
Na początku ubijamy białko z szczyptą soli, następnie dodajemy po łyżeczce cukier puder aż do całkowitego połączenia i na koniec dodajemy barwnik zielony. Wyciskamy małe gwiazdki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 140 C i suszymy bezy około 45 min.
Następnie przygotowujemy ciasto. W jednej misce przesiewamy suche składniki a w drugiej łączymy trzepaczka pozostałe. Łączymy wszystkie składniki i przekładamy do blaszki wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni około 45 minut.
Gdy ciasto się piecze możemy przygotować frużelinę wiśniową. Łączymy wszystkie składniki oprócz wiśni i podgrzewamy do zgęstnienia a na koniec dodajemy wiśnie i odstawiamy do przestudzenia.
Do miski wrzucamy śmietanę kremówkę, serek i ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier, fix i barwnik i ucieramy tylko do połączenia składników.
Po upieczeniu ciasto studzimy i dzielimy na dwa blaty. Na dolny blat przekładamy całą frużelinę wiśniową, krem śmietankowy. Kładziemy 2 blat i smarujemy boki kremem śmietankowym. Na wierzch wylewamy krem czekoladowy i dekorujemy według uznania.

Smacznego :)

3 komentarze: