Ciasto:
- 4 jajka
- 150 ml
mleka
- 120 ml
oleju rzepakowego
- 1 szklanki brązowego cukru
- 1/3
szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka
ekstraktu z wanilii
- 160 g mąki
pszennej
- 50 g kakao
- pół
łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia Dr. Oetker
Frużelina
wiśniowa:
- 200 ml
kompotu z wiśni
- 2 łyżki
cukru
- 2 łyżki
skrobi ziemniaczanej
- 500 g
wiśni z kompotu
Krem:
- 250 g
śmietanki kremówki 30%
- 250 g
serka mascarpone
- 3 czubate
łyżeczki cukru pudru
- 1/2 tubki
barwnika żółty Dr. Oetker
- 1 fix Dr.
Oetker
Krem
czekoladowy:
- 120 g
czekolady
- 40 g masła
Bezy:
- 1 białko
- szczypta
soli
- 40 g cukru
pudru
- 1/2 tubki
barwnika Dr. Oetker
Wykonanie:
Na początku ubijamy białko z szczyptą soli, następnie
dodajemy po łyżeczce cukier puder aż do całkowitego połączenia i na koniec
dodajemy barwnik zielony. Wyciskamy małe gwiazdki na blaszkę wyłożoną papierem
do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 140 C i suszymy bezy około 45 min.
Następnie przygotowujemy ciasto. W jednej misce przesiewamy
suche składniki a w drugiej łączymy trzepaczka pozostałe. Łączymy wszystkie
składniki i przekładamy do blaszki wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy w
piekarniku rozgrzanym do 175 stopni około 45 minut.
Gdy ciasto się piecze możemy przygotować frużelinę wiśniową.
Łączymy wszystkie składniki oprócz wiśni i podgrzewamy do zgęstnienia a na
koniec dodajemy wiśnie i odstawiamy do przestudzenia.
Do miski wrzucamy śmietanę kremówkę, serek i ubijamy na
sztywno, następnie dodajemy cukier, fix i barwnik i ucieramy tylko do połączenia
składników.
Po upieczeniu ciasto studzimy i dzielimy na dwa blaty. Na
dolny blat przekładamy całą frużelinę wiśniową, krem śmietankowy. Kładziemy 2 blat i smarujemy boki kremem śmietankowym. Na wierzch wylewamy krem czekoladowy i dekorujemy według uznania.
Smacznego :)
Ładnie przyozdobiony! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńCudowny :)
OdpowiedzUsuń