3 stycznia 2015

Faszerowany kurczak

           Przechodząc koło stoiska z mięsem zauważyłam bardzo ładnego kurczaka i pomyślałam a czemu by go nie nafaszerować i podać tak na obiad .... No i wyszłam ze sklepu z tym zamiarem. Następnym krokiem było wyluzowanie kurczaka chodź nie miałam okazji tego robić wcześniej... Ale udało się chodź ważne jest by mieć ostry i giętki nóż. Kolejny krok i myślę że jeden z ważniejszych to skomponowanie smaku farszu.... wyszedł wspaniały soczysty aromatyczny ....:) Ale pamiętajcie że taka porcja kurczaka to obiad dla przynajmniej 6 osobowej rodziny.

 Składniki:
- kurczak około 2 kg,
- 2 łyżeczki majonezu
- przyprawy sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, majeranek

Farsz:
- kasza jęczmienna  : ilość uzależniona od wielkości kurczaka (około 100 g)
- 200 g sera drobiowych
- pół papryki żółtej
- pół papryki słodkiej
- 1 duża cebula
- 100 g sera żółtego
- 1 jajko
- przyprawy sól, pieprz, papryka słodka,pieprz ziołowy

Wykonanie:
1. Kurczaka oczyszczamy, myjemy, osuszamy i luzujemy (ja zostawiłam tylko kości w skrzydełkach i udkach, https://www.youtube.com/watch?v=jmKghzZSjWg). 
2. Nacieramy przyprawami w środku i na zewnątrz i taki wstawiamy do lodówki na około 2 godzinki.
3. Przygotowujemy farsz: Gotujemy kaszę zgodnie z opisem na opakowaniu, smażymy cebulkę posiekaną w kostkę, dodajemy pokrojone w krążki serca, następnie paprykę również posiekaną w kostkę - przyprawiamy.
4. Usmażone serduszką łączymy z ugotowaną kaszą i startym żółtym serem oraz dodajemy jajko - mieszamy (pamiętamy by masa była chłodna przed dodaniem jajka).
5. Kurczaka faszerujemy, możemy go zszyć albo połączyć wykałaczkami i smarujemy go majonezem.
6 Do rozgrzanego piekarnika 180 C wstawić przykrytego z wierzchu folią aluminiową kurczaka na około 90 min. Po 60 min odkryć i polewać sosem co jakieś 10 minut by skórka ładnie się zarumieniła.  (Niestety mój kurczak pękł ze względu na zbyt dużą ilość farszu więc warto zostawić troszkę luzu).
Smacznego :))

1 komentarz:

  1. mieso w takiej postaci zawsze musi miec farsz by bylo soczyste;) PROPOZYCJA TWOJEGO FARSZU BRZMI BARDZO FAJNIE :)pycha :)

    OdpowiedzUsuń