Składniki:
Składniki na kruche ciasto:
300 g mąki
szczypta soli
50 g drobnego cukru
200 g masła
1 jajko
1 żółtko
2 łyżeczki wody
Składniki na nadzienie:
1,5 kg obranych jabłek
cukier waniliowy
około 2 łyżki cukru trzcinowego (w zależności od słodkości jabłek)
sok z połowy cytryny
1/2 szklanki wody
1 laska cynamonu
2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy wraz z solą i cukrem, następnie dodajemy masło, jajko, żółtko oraz wodę i zagniatamy. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
Jabłka ścieramy na tarce na grubych oczka bądź kroimy w kostkę, dodajemy sok z cytryny i zalewamy wodą. Dodajmy cukier waniliowy, cukier trzcinowy oraz cynamon i laskę cynamonu. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając do uzyskania odpowiedniej konsystencji około 30-40 minut.
Ciasto dzielimy na dwie części: 3/4 i 1/4. Na oprószonej mąką stolnicy wałkujemy większą porcję ciasto i przekładamy do formy na tartę (ja nie smaruje blachy bo mam ceramiczną blachę ale można posmarować i wysypać pokruszonymi herbatnikami). Nadzienie rozprowadzamy na cieście a z mniejszej formujemy dekorację np paski, .
Piec około 60 minut w temperaturze 180 C.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz