22 stycznia 2014

Brokułowe carbonara



 Uwielbiam kuchnię włoską zwłaszcza makarony, które połączone z ulubionymi warzywami tworzą niezwykła całość...




Składniki (2 osoby):

- mała cebulka
- 2 łyżki oliwy
- 130 g boczku wędzonego
- pół brokułu
- 2 jajka
- 55 ml śmietany kremówki
- pół szklanki startego sera grana padano
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 250 g makaronu spaghetti

Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i smaż aż do miękkości. Następnie dodaj boczek również pokrojony w kostkę i smaż aż będzie chrupiący.
W między czasie wstaw wodę na makaron i brokuły i ugotuj al dente. Brokuły przepłucz zimną wodą by nie straciły koloru
W naczyniu porcelanowym lub żaroodpornym ubij jajka, śmietankę i ser.
Po ugotowaniu makaron odcedź i przełóż na patelnie do boczku i mieszaj do czasu aż makaron dokładnie pokryje się tłuszczem.
Gorący makaron przełóż do naczynia z mieszanką jajeczną i szybko mieszaj żeby uzyskać kremową konsystencję. Dodaj brokuły i przypraw duża ilością pieprzu. Wymieszaj.
Podawaj od razu.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz