Uwielbiam kuchnię włoską zwłaszcza makarony, które połączone z ulubionymi warzywami tworzą niezwykła całość...
Składniki
(2 osoby):
-
mała cebulka
-
2 łyżki oliwy
-
130 g boczku wędzonego
-
pół brokułu
-
2 jajka
-
55 ml śmietany kremówki
-
pół szklanki startego sera grana padano
-
świeżo zmielony czarny pieprz
-
250 g makaronu spaghetti
Rozgrzej
oliwę na patelni. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i smaż aż do
miękkości. Następnie dodaj boczek również pokrojony w kostkę i smaż aż będzie
chrupiący.
W
między czasie wstaw wodę na makaron i brokuły i ugotuj al dente. Brokuły
przepłucz zimną wodą by nie straciły koloru
W
naczyniu porcelanowym lub żaroodpornym ubij jajka, śmietankę i ser.
Po
ugotowaniu makaron odcedź i przełóż na patelnie do boczku i mieszaj do czasu aż
makaron dokładnie pokryje się tłuszczem.
Gorący
makaron przełóż do naczynia z mieszanką jajeczną i szybko mieszaj żeby uzyskać
kremową konsystencję. Dodaj brokuły i przypraw duża ilością pieprzu. Wymieszaj.
Podawaj
od razu.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz