11 stycznia 2014

Faszerowane pieczarki

 Składniki (2 osoby):
- 12 średnich pieczarek,
- 250 g mięsa mielonego wieprzowego,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/4 papryki,
- pół malej cukini,
- sól, pieprz świeżo mielony,
- koperek,
- świeży szpinak,
- 4 pomidorki koktajlowe,
- mozzarella,
- słonecznik łuskany.

Wykonanie:
Na początku obieramy i wydrążamy pieczarki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kawałki które pozostały z pieczarek, doprawiamy i dodajemy drobno pokrojony czosnek. Następnie ścieramy cukinie na tarce i dodajemy do pieczarek. Chwilę smażymy. Kroimy paprykę w drobną kostkę i dodajemy do patelni. Smażymy aż warzywa zmiękną. Do miski wrzucamy mięso mielone następnie ostudzone warzywa z patelni, doprawiamy i wszystko dokładnie mieszamy dodając koperek.
Tak przygotowany farsz umieszczamy w wydrążonej pieczarce. Pieczarki przekładamy do naczynia żaroodpornego i na wierzch kładziemy kawałek sera mozzarella i dekorujemy koperkiem. Piekarnik nagrzewamy do 180 C i pieczemy około 40 minut.
Na patelni blanszujemy szpinak, przyprawiamy. Wykładamy na talerz szpinak posypujemy podprażonym słonecznikiem i kładziemy pokrojone pomidorki.


Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz