16 stycznia 2014

Farfalle z zielonym groszkiem

Jeśli zdarza wam się wrócić do domu po pracy i nie macie pomysłu na szybki i smaczny obiad to ta propozycja powinna wam posmakować. :)


Składniki (2 osoby):
- 1 łyżka masła,
- 1 puszka groszku,
- 150 g szynki pokrojonej w kostkę,
- pół czerwonej papryki,
- 150 ml śmietanki 30%,
- 1 pęczek świeżej natki pietruszki,
- 250 g makaronu Farfalle,
- 2 łyżki startego sera Grana Padano
- sól, pieprz świeżo mielony

Wykonanie:
W dużym garnku wstawiamy osoloną wodę na makaron i gotujemy al dente. Masło wrzucamy na rozgrzaną patelnie, następnie szynkę i paprykę pokrojone w drobną kostkę i smażymy około 7 minut. Do warzyw dodajemy groszek z puszki i smażymy około 2 minut. Dodajemy śmietankę kremówkę i przyprawiamy sola i pieprzem. Gotujemy aż zrobi się delikatny sos i  dodajemy 1/2 pokrojonej natki pietruszki i odcedzony gorący makaron. Wszystko posyp serem i przełóż na talerze. Posyp natką pietruszki.
 Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz