8 stycznia 2014

Babeczki marmurkowe


         Mikołaj przyniósł mi w tym roku bardzo ciekawe prezenty. Jednym z nich jest książka Najsłodszej blogerki kulinarnej i właśnie jeden z przepisów został przeze mnie sprawdzony, którym chciałabym się podzielić.

Składniki na 12 babeczek:
  • 150 g masła
  • 220 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej 
  • 20 g kakao, przesianego
  • 3 jajka
  • 150 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Polewa:
  • 60 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
  • 60 g czekolady  gorzkiej
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, 40 g mąki ziemniaczanej, proszek do pieczenia i odstawiamy.
Następnie ucieramy masło z cukrem na puszystą masę i kolejno dodajemy jajka, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt waniliowy i zmiksować. Dodać przesiane mąki z proszkiem, wymieszać szpatułką. 
Ciasto rozdzielić pomiędzy dwie miseczki. Do jednej dodać 20 g przesianej mąki ziemniaczanej, wymieszać. Do drugiej dodać kakao, wymieszać.
Do silikonowych form do muffinek nakładać naprzemiennie masę. Wypełnić foremki do 3/4 ich wysokości. 
Piec w temperaturze 160ºC przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić na kratce. 
Śmietanę kremówkę przelać do małego garnuszka, podgrzać do punktu wrzenia, ściągnąć z palnika. Następnie dodać posiekaną czekoladę, odstawić do jej rozpuszczenia, mieszając od czasu do czasu.
Udekorować jeszcze ciepłą polewą czekoladową.

 Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz